Concept BoatWAY

No tags Permalink 0

Het concept genaamd BoatWAY (Boat Where Are You) is een eerste aanzet tot een app die de pleziervaart moet gaan ondersteunen in hun gedrag op het water. De app zal gebruik maken van het AIS signaal om beroepsvaart in de omgeving in kaart te brengen. De belangrijkste schermen van de app zijn dan ook de kaartweergave en lijstweergave.

Op de kaartweergave is de locatie van de schipper zelf te zien met daaromheen de locaties en richtingen van de schepen in de buurt. Hiermee kan snel een overzicht gegeven worden van wat er bijvoorbeeld een kruispunt nadert.

De lijstweergave is een lineaire weergave, bedoeld voor rechte stukken. Op deze manier worden enkel naderende schepen van voor en achter weergegeven op volgorde van passeren. Zo is snel en duidelijk te zien hoe lang het duurt voordat een beroepsschip gaat passeren.

Tot slot zijn de notificaties een belangrijk onderdeel van het concept. Om te zorgen dat de schipper niet continue op zijn telefoon of tablet hoeft te kijken zal de app een notificatie sturen op het moment dat er aandacht nodig is. Deze notificatie kan op 3 manieren gebruikt worden: Tijd tot inhalen van achteren, Tijd tot passeren van voren en / of wanneer een nieuw schip binnen de ingestelde contactradius komt.

Met dit concept bereiken we de volgende punten:

  • Inzicht geven in eigen positie
  • Inzicht geven in positie van andere schepen
  • Inzicht geven in snelheid en richting andere schepen
  • Inzicht geven in tijd tot passeren van andere schepen
  • Waarschuwen bij achterop komend verkeer
  • Op de achtergrond monitoren om géén navigatiemiddel te worden.
  • Geen hoge kosten voor apparatuur (een app kan al voor € 1,- of zelf gratis aangeboden worden)

Schetsen

(klik voor een grotere weergave)

Scenario 1 | Lekker Cruisen

AR-Kanaal

Erik vaart met zijn motorjacht over het Amsterdam Rijnkanaal. Hij heeft zijn vrouw en schoonouders aan boord. Tijdens de vaart raakt hij verwikkeld in een diepgaand gesprek met zijn schoonvader. Opeens hoort hij het alarmsignaal van de BoatWAY app. Hij pakt zijn telefoon en ziet in de notificatie dat hij over 10 minuten wordt ingehaald door een schip genaamd AEOLUS. Hij klikt de notificatie aan en ziet nu dat het schip nog 165m achter hem zit. Door op het schip te klikken ziet hij een foto van het schip, de snelheid en bestemming. Als hij achter zich kijkt ziet hij de boeg van het schip al verschijnen. Terwijl hij verder praat met zijn schoonvader neemt hij iets gas terug en stuurt wat meer op stuurboordswal aan om het schip ruimte te geven hem in te halen.

Scenario 2 | Waal oversteken

tiel

Berend Botje ging uit varen met zijn scheepje naar Tiel. Bij Tiel nadert hij de gemeente haven en moet de Waal naar bakboord oversteken om de haven in te varen. Hij opent de boatWAY app om te kijken hoeveel verkeer er is en hoe druk het is. Op de kaart weergave ziet hij dat er nog 3 schepen vlak achter elkaar hem tegemoet komen en nog 2 van achteren. Als deze bijna gepasseerd zijn kijkt hij nog 1 keer op de app en daarna nog eens goed om zich heen voordat hij veilig de oversteek maakt naar de gemeente haven van Tiel.

Scenario 3 | Kruispunt Oude Maas – Dordtse Kil

dordrecht

Richard vaart op de Oude Maas richting Dordrecht waar hij een druk kruispunt nadert als de Oude Maas splitst naar de Dordtse Kil. Hier kan verkeer uit verschillende hoeken komen wat van te voren moeilijk te zien is door de bebouwing van Dordrecht. Hij kijkt op de kaartweergave van BoatWAY om te zien wat er aan komt. Hij ziet dat er twee boten vanaf de Dordtse Kil komen en eentje vanaf de Oude Maas. Daarmee weet hij dat hij stuurboordswal kan houden, maar in de bocht moet opletten waar deze drie schepen heen gaan om tijdig voorrang te kunnen verlenen en veilig over te kunnen steken.

Feedback

Wat denk jij van dit concept? Heb je opmerkingen, vragen of ideeën, of vind het het juist een super goed concept? Laat het mij weten!

Comments are closed.